Evaluation of early feeding through nasogastric tube in patients after cardiovascular surgery at the Hanoi Heart Hospital

Nguyen Thi Hue , Le Van Hieu

Main Article Content

Abstract

Objectives: The goal of the study was to describle and understand the factors related to the nasogastric tube feeding in patients after cardio-vascular surgery. Methods: The study involved 100 consecutive patients who underwent cardio-vascular surgery at Hanoi Heart Hospital from April 1 to August 3, 2019..All subjects underwent assessed with the early feeding through nasogastric tube after 6 hours operation. Main results: The mean age of the patients was 54.4 ± 14.5 years old. The percentage of men were 48%, BMI <18.5 were 25%, used inotropic drug were 46% and sedative were 27%. The incidence of patients with abdominal distension and vomiting were 13%. No complications related to early feeding. Factors related to the residual index were sedation and duration of mechanical ventilation. Conclusion: Early nasogastric tube feeding in patients after cardiac and vascular surgery is safe, feasible and feasible.

Article Details

References

1. Ngô Thị Lan Anh (2016). Tình trạng dinh dưỡng và thực trạng nuôi ăn qua ống thông ở bệnh nhân thở máy tại bệnh viên đa khoa tỉnh Thái Bình.
2. Nguyễn Duy Hiếu (2016). Tình trạng dinh dưỡng và chế độ nuôi dưỡng người bệnh phẫu thuật đường tiêu hóa tại khoa ngoại bệnh viện Bạch Mai
3. Nguyễn Đỗ Huy, Nguyễn Nhật Minh (2013). Thực trạng dinh dưỡng của bệnh nhân tại bệnh viện đa khoa tỉnh Điện Biên Năm 2012. Tạp chí Y học thực hành trang 3-6.
4. Chu Thị Tuyết (2015). Hiệu quả dinh dưỡng toàn diện cho bệnh nhân phẫu thuật ổ bụng – tiêu hóa mổ có chuẩn bị tại khoa ngoại bệnh viện Bạch Mai năm 2013, Luận án Tiến sĩ Y học, Hà Nội, Viện vệ sinh dịch tễ trung ương
5. Trần Văn Tập (2008), Chế độ ăn trong một số bệnh ngoại khoa, Dinh dưỡng lâm sàng, Bộ môn Dinh dưỡng, HVQY, NXB Quân đội Nhân Dân, tr 97-100.
6. Trần Minh Đạo (2011), Dinh dưỡng bệnh lý, NXB Y học, Hà Nội.